Jak każdy wie samą pracą człowiek nie żyje..
Od pewnego czasu miałam ochotę na muffinki, a że trafiłam na bardzo fajny przepis to postanowiłam upichcić małe co nie co :):) Odkładając robótki na bok ochoczo wzięłam się do pieczenia 🙂 Wynik końcowy przerósł moje oczekiwania oraz zadowolił najbliższych 🙂
Przedstawiam Wam fajny przepis na muffinki bananowo – czekoladowe :):)
Składniki:
- 300 gram maki pszennej ( ok. 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 gram masła ( 7 łyżeczek)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 banany
- 1/4 szklanki mleka
- 180 gram czekolady ciemnej, gorzkiej lub mlecznej
- 100 gram orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Następnie przesiej mąkę przez sitko do miski, dołącz proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W innej misce ubij masło z cukrem na gładka masę,każde jajko ubijaj czekając aż całkowicie połączy się z masą. Stopniowo dodawaj rozgniecione banany, suche składniki i mleko. Startą czekoladę i orzechy wymieszaj ręcznie z masą. Piec 20 minut. Z przepisu wychodzi 18 babeczek. SMACZNEGO :):)